Με την δύναμη της Ελλάδας....

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Ευτυχώς.....

...που δεν γεννήθηκα πλούσιος!

"...Οι πιο πλούσιοι είναι πιο αγενείς, όταν μιλάνε με τους άλλους. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science, οι ψυχολόγοι Μάικλ Κράους και Ντάχερ Κέλτνερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέκλεϊ, βιντεοσκόπησαν διάφορες τετ-α-τετ συνομιλίες ανθρώπων αναλύοντας κυρίως ορισμένες χειρονομίες που δείχνουν το επίπεδο ενδιαφέροντος για τον άλλο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ψυχολογικό περιοδικό "Psychological Science". Η βασική διαπίστωση είναι ότι όσοι έχουν υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό στάτους, έχουν και πιο "αγενή" συμπεριφορά την ώρα που μιλάνε, μεταξύ άλλων περιποιούμενοι τον εαυτό τους, μουτζουρώνοντας αδιάφορα χαρτιά όταν συνομιλούν με τον άλλον ή κάνοντας συνεχώς νευρικές κινήσεις ανυπομονησίας.

Τα άτομα χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου δείχνουν περισσότερα σημάδια του τύπου "ενδιαφέρομαι", όπως γέλια ή σήκωμα των φρυδιών. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η διαφορά στη συμπεριφορά έχει τις ρίζες της στο ζωικό μας παρελθόν και αντιστοιχεί στα σήματα που στέλνουν και σήμερα ζώα όπως τα παγώνια, φουντώνοντας τις ουρές τους για να περάσουν μηνύματα του τύπου "δες πόσο ωραίος είμαι"! Οι πλουσιότεροι άνθρωποι δεν νοιάζονται αν θα γνέφουν με το κεφάλι τους ότι συμφωνούν ή αν θα γίνουν πιο αρεστοί με το να γελάσουν, κάτι που έχουν ανάγκη όμως οι φτωχότεροι που είναι και πιο εξαρτημένοι από τη γνώμη των άλλων. Οι πλουσιότεροι μάλλον προτιμούν να χαϊδεύουν τους εαυτούς τους!"

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ert.gr, in.gr

....τι να τα κάνεις τα λεφτά;

Καταγγέλω βεβαίως την στιγμή που επέλεξαν για την δημοσίευση της έρευνας!
οικονομική κρίση σε λέει ..... ε να και ένας λόγος για να μην γίνετε ποτέ πλούσιοι....και οι φτωχοί φτωχότεροι!

:) (:

18 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

τα απαραίτητα να έχουμε. τόσα όσα μας εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή ζωή. και αν και όταν οι φτωχοί γίνουν πλούσιοι να μην ξεχνούν πως κάποτε κυκλοφορούσαν χωρίς καν ένα δεκάρικο στην τσέπη. το χρήμα αλλοιώνει τον άνθρωπο. του δίνει την ψευδαίσθηση της δύναμης. και τον κάνει να ξεχνά πολλές φορές πως η πραγματική δύναμη και η πραγματική πληρότητα βρίσκεται στην ψυχή. και σε ένα αληθινό χαμόγελο και αγκαλιά. ούτως ή άλλως είτε αγκαλιάζεται με πράντα είτε με σπορτέξ η αληθινή και γεμάτη αγκαλιά είναι χωρίς περιτύλιγμα. που καθοδηγείται από καθάριες και ζεστές ψυχές.
καλημέρες πολλές. χαμογελαστές. ζεστές.
και μου θύμισες εποχές παιδικές και ραδιοφωνικές
:)

Ανώνυμος είπε...

Λογικό μου ακούγεται ως έρευνα ... δεν περίμενα ποτέ το κοινωνικό status να συμπορεύεται με το ποιοτικό status, όσο για την καταγγελία της στιγμής της έρευνας, τι να πει κανείς... όλα είναι μία καραμέλα στο στόμα... που τελειώνει και αυτή γρήγορα και ξεχνιέται στην αναζήτηση μίας άλλης καραμέλας.

Μεγάλη Καλημέρα

Σταλαγματιά είπε...

Δεν ξέρω τι λένε οι ερευνητές και από πού πηγάζει η συμπεριφορά όσων τα πορτοφόλια είναι παχυλά, ξέρω όμως πως έχω συναντήσεις ανθρώπους που ανήκουν στην κατηγορία αυτή και ήθελα να τους ρίξω ζεματιστό καφέ στο κεφάλι, πρόσεξες; Όχι ζεστό αλλά καυτό.
Τόσο με εκνεύρισαν που πραγματικά θα το έκανα αν μου το επέτρεπαν οι συνθήκες.
Η έπαρση τους είναι τόσο προκλητική που νιώθεις αηδία.
Φυσικά στην κατηγορία αυτή δεν ανήκουν μόνο όσοι έχουν χρήματα αλλά και όσοι έχουν μια θέση πάνω από σένα.
Εκεί να δεις τι γίνεται.
Εργασιακός χώρος που μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.
Είναι αστείο σαν εικόνα μα όταν το ζεις δεν μπορείς να γελάσεις.
Δεν εξαιρώ και εκείνους που η συμπεριφορά τους είναι εξίσου ανάρμοστη κι ας μην έχουν στον ήλιο μοίρα.
Πιστεύω πως όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που μεγαλώνει και γαλουχείται κάποιος.
Στην πορεία όμως κάποιοι λοξοδρομούν !


Τώρα που το ξανά σκέφτομαι λες να είμαστε τυχεροί που δεν ανήκουμε σε αυτούς ;
Λίγα και καλά έτσι; : )

Να έχεις μια όμορφη μέρα.
Σε φιλώ!

tovenito είπε...

δυστυχώς το χρήμα επηρεάζει τις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές. πόσα ζευγάρια δεν περνάνε κρίση λόγω της οικονομικής κρίσης και πόσοι δεν παντρεύονται από συμφέρον και μόνο;
η εξουσία σε κάθε μορφή της διαφθείρει. και το χρήμα είναι μία μορφή εξουσίας. μου φαίνεται λογική η έρευνα, αν και λίγο αφοριστική. πιστεύω ότι η έπαρση και η αλαζονεία μπορεί να συναντηθεί στον οποιονδήποτε. απλά οι πλούσιοι έχουν λόγο να την επιδεικνύουν ίσως για να καλύψουν άλλα κενά τους. είναι απίστευτο τι μηχανισμούς άμυνας μπορεί να χρησιμοποιεί ο καθένας είτε πλούσιος είτε φτωχός για να νιώσει καλύτερα.
υγ. οι πρίγκηπες θεωρούνται πλούσιοι ή φτωχοί; λολ!(ή μόνο φέρουν τον τίτλο τιμής ένεκεν;)
πολύ καλή σου μέρα

Antoine είπε...

Δηλαδή να χαίρομαι που δε γεννήθηκα... πλούσιος! Προσωπικά πιστεύω ότι τα χρήματα σ'ιγουρα δε φέρνουν την ευτυχία αλλά σίγουρα την βοηθούν. Ας μην ξεχν'αμε ότι ζούμε σε μια καταναλωτική κοινωνία και χαιρόμαστε όταν συμβαδίζουμε μ'αυτήν. Αυτά που λέω βέβαια είναι ανεξάρτητα της έρευνας.

Χαιρετώ!

Υ.Γ. Ο Αντουάν είμαι!

the_g(reat)ay_expectations είπε...

το μόνο που θα θελα τώρα είναι μια καλύβα σένα νησί και τίποτε άλλο.
α!παρέα.
έρχεται κανείς?

Hfaistiwnas είπε...

Eίναι αυτό που λέμε σνομπισμός; Πολλές φορές δεν χρειάζεται καν ψυχολόγος.. φαίνεται από μακριά..
Αλλά όπως λέει και ο Τόβενε υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί για να καλύψι κάποιος τα κενά του, πλούσιος και φτωχός..

Dr_MAD είπε...

φτωχός στην ψυχή μονο να μη μείνω. για όλα τα άλλα... υπάρχει η mastercard!

*η χρονια του υδροχοου σου λεει μετα...

fritz είπε...

Προτιμώ να βγάζω τα δικά μου συμπεράσματα από την επαφή μου με τους συνανθρώπους μου. Η επιστημονική έρευνα πολύ συχνά κάνει λάθος. Αλήθεια, δεν είναι τραγικό ότι μέχρι πρόσφατα η ιατρική θεωρούσε τους ομοφυλόφιλους ως πνευματικά ασθενείς και τραγικότερο ότι ουσιαστικά μόλις τώρα άρχισαν να χαίρουν της διεθνούς προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Η ιρλανδέζικη σοφία το έχει πει με τον καλύτερο τρόπο : «τους ανθρώπους δεν τους κρίνεις, δεν τους κατηγοριοποιείς αλλά ζεις μαζί τους» και τότε βγάζεις τα συμπεράσματά σου για αυτούς. Όπως λέγανε και οι παππούδες μας «αν δεν φας και αν δεν πιεις με τον άλλον» δεν τον μαθαίνεις ποιος είναι πραγματικά.

lydia lou είπε...

dhladh na mn stenoxwriomaste pou den eimaste plousioi????xixii
kalhspera

mahler76 είπε...

εγώ σε κόβω για πολύ ευγενικό πάντως οπότε σου εύχομαι σύντομα να έρθουν και τα χρήματα. Φιλιά πολλάαααα

HaLiaS είπε...

ήταν μια έρευνα που μ'έκανε εντύπωση και τη δημοσιεύσα.
συνοδευόταν βέβαια από προσωπική εμπειρία.
δεν σημαίνει ότι το υιοθετώ 100% μα και δεν μ'αφήνει και αδιάφορο ως επιστημονικό συμπέρασμα.

αλοίμονο αν κρίναμε τους ανθρώπους και καθορίζαμε τις σχέσεις μαζί τους από το μέγεθος του πορτοφολιού τους ή από τη φορολογική τους δήλωση.

$ basnia ακριβώς εκείνα τα απαραίτητα να διασφαλίσουμε. τα απαραίτητα προς το ζην και το προσωπικό μας ευ ζην. το οποίο από άτομο σε άτομο διαφέρει.
κάποιος περνά καλά πίνοντας σουρωτή και άλλος πινοντας ντονπερνιον.
μα στο τέλος της ημέρας όλοι ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά θα χρειαστούμε.

κυκλοφορούν γύρω μας αρκετοί νεόπλουτοι...
λίγο πολύ όλοι τους έχετε διακρίνει.
τα πράγματα βαδίζουν ολοταχώς προς την εμφάνιση αρκετών νεόφτωχων σιγά-σιγά...εκεί να μας δω!

$ odiporos και μένα δεν μου φάνηκε παράλογο, όπως και δεν θα το θεωρήσουμε "δεδικασμένο". το σχόλιο περι επιλογής της χρονικής στιγμής δημοσίευσης της έρευνας ήταν halia-σκωπτικό.

$ anastasia μου πόσο σε καταλαβαίνω... τερτίπια πλουσίων (και δεν είναι λόγια στον αέρα). υπάρχουν αρκετοί (όχι όλοι) που νομίζουν πως η οικονομική τους κατάσταση τους δίνει το δικαίωμα να αγοράζουν τα πάντα και όλοι να τους υπηρετούν. και όπως πολύ εύστοχα λες όχι μονο οι έχοντες μα και οι... κατέχοντες μια θέση παραπάνω...κι οι τελευταίοι ίσως και ακόμη χειρότερα.
κι όπως έμαθα....πρόσφατα στον ασεπ....
"Κατά τον Ρουσσώ, ο άνθρωπος είναι από τη φύση του καλός και (δια)φθείρεται από τις επιδράσειςτου κοινωνικού περιβάλλοντος".

HaLiaS είπε...

tovenito είναι η κατάντια μας... να επηρεάζει το χρήμα τη σχέση μας με άλλους ανθρώπους.
ναι θα καταλάβω το γεγονός οτι η φτώχεια φέρνει γκρίνια, οτι η πείνα βγάζει τον άνθρωπο εκτός ορίων, ότι αν δεν έχεις ένα σταθερό εισόδημα δεν μπορείς να δημιουργήσεις εύκολα μια οικογένεια αλλά και οι συμφεροντογάμοι είναι -για μένα- ανήθικοι.
:) δεν θεωρώ την έρευνα τόσο αφοριστική, όσο τη θεωρώ δείγμα δημοκρατίας και ελευθερης έκφρασης...και εξηγούμαι:
οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα δεν νομίζω να θεωρούν τους εαυτούς τους "φτωχούς".
η προσωπική μου εμπειρία από το εκπαιδευτικό προσωπικό στη σχολή κι από όσους ασχολούνται με την εκπαιδευση γενικά δεν έδειξε μόνο...ευγένεια, σεμνότητα και ταπεινότητα! θυμάμαι πολλά παραδείγματα που εκμεταλλευόταν αγενώς την θέση τους.
επίσης η δημοσίευση της έρευνας έγινε από δημοσιογραφικά μέσα και μάλιστα και μεγαλοεκδοτών.
ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε οι μεγαλοεκδότες, ούτε όσοι ασχολούνται με τα μέσα, και κυρίως την τηλεόραση, είναι οι φτωχοί και πιο ευγενείς πολίτες αυτής της χώρας.
εμμέσως πλην σαφώς...βάζουν επιστημονική σφραγίδα στην συμπεριφορά τους!
-διευκρινίζω πως δεν τους βάζω όλους στο ίδιο τσουβάλι-

υ.γ.: στο είχα πει...δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες! :)

Antoine να χαιρόμαστε που δεν γεννηθηκαμε πλούσιοι.
Τα αληθινά αισθήματα, η πραγματική αγάπη, η ευτυχία που ονειρευόμαστε, δεν έχουν ούτε καν βοηθό τα χρήματα. από τον άνθρωπο εξαρτώνται. και την ψυχή. και η ψυχή είναι αϋλη. τα χρήματα είναι απλώς υποκατάστατα.
την καταναλωτική κοινωνία, μας την επέβαλλαν οι κυριοι που ήδη τα έχουν και ήθελαν μανιωδώς να αποκτήσουν περισσότερα.

υ.γ.: έκανα καμιά πατάτα πουθενά; να ζητήσω εκ των υστέρων συγγνώμη. ο Αντουάν είσαι!

the_greatay_expectations...
φέυγουμε για μετοίκηση στο τζιμπουντί; :)) ιδανίκη πρόταση για να ξεφύγουμε από την τρέλλα του παραλόγου που έχουν στήσει γύρω μας!

hfaistiwnako
είναι αυτό που λέμε σνομπισμός.
είναι αυτό που λέμε έπαρση.
είναι αυτό που λέμε ντεμέκ.
όλοι μας ψάχνουμε να βρούμε τους μηχανισμούς για να καλύψουμε κενά, για να προστατευτούμε απο πραγματικούς ή φανταστικούς κινδύνους, κι αυτό ως ένα σημείο είναι θεμιτό. μέχρι το σημείο που η συμπεριφορά μας προσβαλει και θίγει τον απέναντί μας. είτε φτωχός, είτε πλούσιος.

madάκο
φτωχός στην ψυχή δεν θα μείνεις.
γεννήθηκες πλούσιος εκεί.
και στην πορεία πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να καταφέρεις να πτωχεύσεις.
όχι οτι δεν γίνεται. όλα γίνονται.
οσο υπάρχει μια ...μαστερκαρντ!

fritz
το ειπα και πιο πάνω...αλοίμονο αν κρίνουμε τους ανθρώπους από την οικονομική τάξη στην οποία ανηκουν, από μια έρευνα ή βάζοντας τους ολους στο ίδιο τσουβάλι.η ιρλανδέζικη σοφία και οι παππούδες μας ήξεραν καλυτερα.
εμείς σήμερα πόσο το τήρουμε;
πόσο άνετα θα καθόμασταν να φάμε και να πιούμε στο ίδιο τραπέζι με εναν άστεγο; με εναν φυλακισμένο; με έναν ασθενή;
η ιστορία μας είναι γεμάτη από τραγικές αντιλήψεις, συμπεριφορές απαράδεκτες, προκαταλήψεις.
η προσπάθεια όλων μας απαιτείται να είναι μόνιμη, διαρκής και πάντα χωρίς διακρίσεις.

lydia loy
να μην στενοχωριέσαι για τίποτα.
ιδίως όταν έχει να κάνει με πράγματα υλικά. όταν έχει να κάνει με χρήματα. και πάντα να χαμογελάς.

τον προδότη πολλοί εμίσησαν.
τα αργύρια ουδείς.

malherάκο
σ ευχαριστώ για το "κόψιμο".
θα χαρώ περισσότερο αν παραμείνει η ευγενια.
κι αν οι γύρω μου αποκτήσουν λιγάκι ευγένεια περισσότερο.
τα χρήματα ας πάνε σύντομα σ αυτούς που τα έχουν πραγματική ανάγκη.
σε μένα ας αργήσουν...
κι αν δεν έρθουν και ποτέ χαλάλι τους!

καλημέρα σε όλους.
καλή συνέχεια κυριακής.
όμορφη κυριακή.
ξεκίνησε με χιονιά.
συνεχίζει με έναν ήλιο....με κάτι δόντια ΝΑ -μετα συγχωρήσεως!-

mahler76 είπε...

Γαμώ την ατυχία μου. Χιονίζει παντού εκτός από την Αθήνα!!!

Είδωλο είπε...

Eχεις ακουσει αυτο που λενε "παρηγορια στον αρρωστο?"

Ε καπως ετσι, ασε που ολοι οι γνωστοι μου γυρω μου απολυονται κι εχψ φρικαρει

{.πavλος.} είπε...

kalimera sas...o dikos mou ploutos einai oi telitses mou...exw polles...metraei ayto?...:)...8a symfwnisw me ton fritz mou kai 8a pros8esw oti h swsth symperifora einai 8ema anatrofhs kyriws - eidika sthn paidikh hlikia, ekei mpainoun oi vaseis - kai kata poso o an8rwpos ektima ayta pou exei...etsi pisteyw.

endiaferon blog...have a nice weekend!

Antoine είπε...

Όχι, καλέ, δεν έκανες πατάτα! Απλώς επειδή άλλαξα εμφάνιση μήπως δε με αναγνώριζες... αλλά και εγώ τι σκέφτομαι! Πάντα κάνω αισθητή την παρουσία μου! Χιχι!

Υ.Γ. Η πόλη μας έχει ωραίες εκθέσεις αυτήν την περίοδο!

HaLiaS είπε...

% χεχε! mahlerάκο καλά μην πιστεύεις πως χιόνισε κιόλας...στα βουνά μόνο, και εδώ στα κάτω κάτι ξεχασμένες νιφάδες έπεσαν. κατα τα άλλα απλώς είχε λιγάκι... δροσούλα!

% x-oyranako στην προκειμένη περίπτωση απλώς δεν ξέρω ποιος είναι ο άρρωστος. ανοίγεις μια μεγάλη κουβέντα, δεν είναι ωραίο να υπάρχει αυτή η εργασιακή ανασφάλεια που μας επηρεάζει λίγο πολύ όλους. μα ας καθίσουμε με νηφαλιότητα να σκεφτούμε λίγο βαθύτερα ποιος ευθύνεται για όλη αυτή την κατάσταση. αντεπίθεση ρε! και μην πέφτετε.

% .παvλοs. μετράει.... αφού είναι τόσες που δανείστηκα κι εγώ λίγες...χωρίς να καταλάβεις πως σου λείπουν ελπίζω....:))))
δεν θα διαφωνήσω μαζί σας.
το θέμα "ανατροφή" επίσης συμφωνώ πως κρίνεται στην παιδική ηλικία, μα θα θελα όμως να προσθέσω το παρακάτω:
ανατροφή για ένα παιδί μιας ευκατάστατης οικογένειας μπορεί να σημαίνει να τρώει σωστά και με μαχαιροπίρουνο, να τηρεί τον πληθυντικό ευγενείας με τους μεγαλυτέρους του, να μάθει πιάνο και κιθάρα, να παίζει το καινούριο του ps3 στο δωμάτιο του χωρίς να ενοχλει στο επίσημο σαλόνι τους γονεις που δεξιώνονται τον πρέσβη.
για ένα παιδί μιας οικόγενειας χαμηλότερης οικονομικής τάξης ανατροφή σημαίνει να μάθει το παιδί να ικανοποιείται με τα λίγα, να μην ζητάει συνεχώς, να αρχίσει ίσως και μια δουλειά τα καλοκαίρια, να μάθει να συντηρεί τον εαυτό του.
δεν ξέρω ποιος θα γίνει καλύτερος άνθρωπος.
δεν το εγγυάται κανείς.
την έπαρση παρόλο αυτά -προσωπικά- την έχω συναντήσει περισσότερο στα παιδιά που μεγάλωσαν στο περιβάλλον της πρώτης περίπτωσης ανατροφής.
μπορεί να κάνω και λάθος.

σημασία έχει να μάθουμε να εκτιμάμε αυτά που έχουμε μα επίσης κι αυτά που έχουν και δεν έχουν οι δίπλα μας.
καλως όρισες.
να έχουμε μια όμορφη εβδομάδα

% Antoine με γεια την εμφανιση, σε είχα καταλάβει παρ'αυτά.
οι θετικές παρουσίες είναι καλό να είναι και αισθητές.
θα περάσω για ενημέρωση περί των εκθέσεων και να δω τις προτάσεις σας.

καλό ξημέρωμα δευτέρας και καλή εβδομάδα σε όλους μας!

Ζω...

Ζω...
Θεσσαλονίκη (photo by Tovene592)