Με την δύναμη της Ελλάδας....

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Άσπρη Μέρα...

Τέτοιες στιγμές τα λόγια είναι περιττά...




υ.γ.:
Λένε μια εικόνα χίλιες λέξεις
είχα καιρό να γράψω.
μα Μια προτροπή...το λευκό τοπίο...ο αγαπημένος ήχος...δώρο σε όλους.

Ευχαριστώ.
*11


Κανονικά η ανάρτηση θα τέλειωνε εδώ, αλλά υπήρξε έκτακτη...."επικαιρότητα".
υ.γ.2: δεν ξέρω πόσοι από εσάς παρακολούθησαν την αποψινή εμπόλεμη ζώνη του Δανέζη για την πολύπαθη Αϊτή. Μια χώρα, από τις φτωχότερες του κόσμου, που εκεί που έπρεπε να αναστηλωθεί δέχθηκε το τελειωτικό χτύπημα της μοίρας από τον Εγκέλαδο.
Το ντοκιμαντέρ ήταν γυρισμένο πριν εναμιση χρόνο και η κατάσταση στη χώρα ήταν ήδη από τότε δραματική.
Κράτησα 2 πράγματα από το ντοκιμαντέρ, που σε συνδυασμό με την σημερινή παγκόσμια και ελληνική πραγματικότητα αποκαλύπτουν με τα πιο μελανά χρώματα το δράμα του καπιταλισμού.

1ον όπως αποκάλυψε κάποιος υπεύθυνος του ΟΗΕ εκεί η ανθρωπιστική βοήθεια το 2007 στην Αϊτη είχε αρχικά προυπολογισθεί σε 80 εκατομ. δολάρια, μετά από 3 μήνες ανέβηκε στα 97 εκατομ. και μέσα σε λίγους ακόμη μήνες άγγιξε τα 123 εκατ. αναγκάζοντας τον ΟΗΕ να στραφεί στους χορηγούς του.
Η αυξηση στις τιμές της ίδιας ακριβώς βοηθειας αποδόθηκε στην αύξηση των τιμών των προϊόντων.
Και αναρωτιέμαι όταν οι τιμές που πουλάνε οι αγρότες συνεχώς μειώνονται ποιοι ήταν αυτοί οι απάνθρωποι κερδοσκόποι που πλούτιζαν εκμεταλλευόμενοι ακόμη και την ανθρωπιστική βοήθεια;
Γιατί η διεθνής κοινότητα ανέχεται τέτοιου είδους πρακτικές.

2ον αποκαλύφθηκε στο ντοκιμαντέρ επίσης πως πριν 15-20 χρόνια η Αϊτή ήταν μια χώρα με επάρκεια σε αγροτικά προϊόντα και κυρίως ρύζι παράγοντάς σχεδόν όσο χρειαζόταν. Η πολιτική της χώρας άλλαξε ξαφνικά, επιτρέποντας αθρόες εισαγωγές από τις ΗΠΑ, μειώνοτας ταυτόχρονα την κρατική ενίσχυση στους αγρότες και μηδενίζοντας την αγροτική πολιτική, με αντάλλαγμα σε όλα αυτά έγκριση δανείου από το ΔΝΤ και καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο παιχνίδι συμφερόντων, από τη μια χρέωσε την χώρα στους ξένους, μείωσε τον αγρτοτικό πληθυσμό και τους έστειλε στις μεγαλουπόλεις μετατρέποντας τους ουσιαστικά σε επαίτες.
Οι συνειρμοί με την ελληνική πραγματικότητα είναι αναπόφευκτοι!

Σας ευχαριστώ για την υπομονή.
Τα συμπεράσματα δικά σας!

5 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Σας άσπρισε και εσάς έτσι;! Τέλεια!
Δεν είδα την εκπομπή, δεν μπορέι όμως ότι γίνεται να άρχισε χτες, έχουν τις ρίζες πιο πίσω, όπως φάνηκε..
Μήπως μπορέσουν και περισώσουν ότι μπορούν ...

tovenito είπε...

η αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ελληνική επανάσταση ή το ελληνικό κράτος, κάτι τέτοιο..
να ήταν μόνο η αϊτή που αναγκάστηκε να κάνει τέτοιου είδους "συμβιβασμούς";
όπου φτωχός κι η μοίρα του δε λένε; πάλι επιβεβαιώθηκε δυστυχώς..

Ανώνυμος είπε...

Όταν στις τηλεοπτικές σας οθόνες παρακολουθείτε φρικιαστικές εικόνες με οδοφράγματα από πτώματα-θύματα του σεισμού ή συμμετέχετε -και σωστά θα κάνετε- σε τηλεοπτικούς μαραθώνιους για την Αϊτή, να θυμάστε ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μια φυσική καταστροφή: πρόκειται για το τραγικό τέλος ενός κοινωνικού πειράματος που ξεκίνησε εδώ και δεκαετίες η λεγόμενη διεθνής κοινότητα και ο Εγκέλαδος απλώς το αποτελείωσε.

Με μαέστρο την Ουάσινγκτον, το νεοφιλελεύθερο πείραμα είχε στόχο να αποδείξει ότι ένας υπάκουος λαός μπορεί να συντηρηθεί τρώγοντας μπιφτέκια λάσπης. Δεν πρόκειται για υπερβολή: εδώ και δύο χρόνια οι περισσότεροι από τα 10 εκατ. των Αϊτινών δεν έχουν την πολυτέλεια να φάνε κανονικό φαγητό. Οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχαν επιβάλει στην κυβέρνηση της Αϊτής να καταργήσει τους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα, πράγμα που οδήγησε στην εξαφάνιση της τοπικής παραγωγής και στην εισαγωγή φτηνών δυτικών προϊόντων.

Ανώνυμος είπε...

Όμως, πριν από 2 χρόνια οι τιμές των τροφίμων απογειώθηκαν διεθνώς, με αποτέλεσμα ένα πιάτο ρύζι να κοστίζει στο Πορτ Ο Πρενς 5 δολάρια. Καθώς ακόμη και για τους λίγους τυχερούς που βρίσκουν δουλειά ο μισθός δεν ξεπερνά τα 100 δολάρια τον μήνα, οι υπόλοιποι εφεύραν τα μπιφτέκια με λάσπη, αλάτι από τη θάλασσα και λίγο βούτυρο που ψήνονταν στον ήλιο.

Πίσω από την τιμωρία της Αϊτής και των κατοίκων της υπάρχει μεγάλη ιστορία. Η Αϊτή ήταν κάποτε το πλουσιότερο κράτος στο δυτικό ημισφαίριο, εξαιτίας του εμπορίου σκλάβων που μεταφέρονταν στο νησί από την Αφρική. Υπήρξε το πρώτο ανεξάρτητο κράτος στη Λατινική Αμερική και το πρώτο κράτος στον κόσμο που κυβερνήθηκε από μαύρους. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν χάρη στην επανάσταση των μαύρων σκλάβων και η οποία ξεκίνησε το 1791, δύο μόλις χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση.

Οι επαναστάτες νίκησαν τους στρατηγούς του Ναπολέοντα, γεγονός που η Γαλλία δεν τους συγχώρησε ποτέ. Από το 1825 έως το 1947 το Παρίσι ανάγκαζε την Αϊτή να πληρώνει ετήσια αποζημίωση για τα χαμένα κέρδη των Γάλλων δουλεμπόρων. Αυτά μέχρι το 1947. Μετά ανέλαβαν οι Αμερικανοί...

Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι ΗΠΑ υποστήριξαν τον δικτάτορα Ντιβαλιέ και αργότερα τον γιο του, που δολοφόνησαν πάνω από 60.000 αντικαθεστωτικούς. Το 1991, μετά από 28 χρόνια στυγνής δικτατορίας, οι Αϊτινοί εξέλεξαν πρόεδρο τον ιερέα Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, ο οποίος όμως δίσταζε να ακολουθήσει τις επιταγές της Ουάσινγκτον και ανατράπηκε από τον στρατό και τον πατέρα Μπους. Η χώρα βυθίστηκε ξανά στο χάος μέχρι το 2004, όταν ο Αριστίντ ξαναγύρισε στην εξουσία, για να απαχθεί αμέσως μετά και να απομακρυνθεί από το νησί υπό τις ευλογίες του υιού Μπους. Ακόμη κι αν ήθελαν να κάνουν κάτι καλό, οι επόμενοι Πρόεδροι δεν είχαν καμία όρεξη να έχουν την τύχη του Αριστίντ. Για να δώσει βοήθεια στη χώρα, που εν τω μεταξύ είχε στις πλάτες της ένα τεράστιο εξωτερικό χρέος (δεν ξέρω αν σας θυμίζει κάτι), το ΔΝΤ επέβαλε τη νεοφιλελεύθερη συνταγή. Από τα σχολεία μέχρι τα νοσοκομεία, όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες καταργήθηκαν. Σε όλη την Αϊτή υπάρχουν μόνο δύο σταθμοί Πυροσβεστικής. Λόγω της φτώχειας, οι κάτοικοι έμεναν σε παραπήγματα και τενεκεδουπόλεις, που με το σεισμό κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα. Δεν υπήρχαν πλέον ούτε πυροσβέστες να τους απεγκλωβίσουν από τα συντρίμμια ούτε νοσοκομεία για να τους περιθάλψουν...

Hfaistiwnas είπε...

Ιστορία προς το τέλος είναι αυτή..

Ζω...

Ζω...
Θεσσαλονίκη (photo by Tovene592)