Με την δύναμη της Ελλάδας....

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Στα ίδια μέρη....

« Σ’ έναν κόσμο που σπάνια καταλαβαίνω,
υπάρχουν στιγμές που λατρεύω να ζω,
να βλέπω τον ήλιο ν’ ανατέλλει, ν’ ακούω τα πουλιά να κελαηδούν,
να βλέπω τους ανθρώπους να γελούν και να κλαιν,
ν’ ακούω την καρδιά να χτυπά, να μένω μόνος και να δακρύζω.

Λατρεύω ακόμη κι εκείνες τις στιγμές του μελαγχολικού δειλινού,
την εικόνα του ήλιου που χάνεται στο απέραντο γαλάζιο.
Και μετά να ακολουθεί μια περίεργη κι απρόβλεπτη νύχτα,
βυθισμένη στο σκοτάδι και γεμάτη μυστήριο.
Όμως πάντα το ξέρω πως μια καινούρια ημέρα θα ξημερώσει. »


Φθινόπωρο 2003…

Τι και αν γελούσανε, τι κι αν χαιρόντουσαν που κρατούσαν στο χέρι τους το πολυπόθητο χαρτί, όλοι μέσα τους είχαν ένα σφίξιμο, όλοι ήξεραν πως από το επόμενο πρωί τίποτα πια δεν θα ήταν το ίδιο, όλοι θα γυρνούσαν στα σπίτια τους και θα ξεκινούσαν την νέα πορεία της ζωής τους.
Το τελευταίο επεισόδιο παιζόταν μια ηλιόλουστη φθινοπωρινή μέρα, σε μια γνωστή επαρχιακή πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σ’ έναν από τους πολλούς πεζοδρόμους του κέντρου της, σ’ ένα πολυσύχναστο ουζερί, «ουζερί ‘η Λήθη’» μια παρέα ξεσήκωνε τον κόσμο γύρω της με το κέφι της, τις φωνές της και τα τραγούδια της.
«Φοιτητές είνι, γιουρτάζν του πτυχίου τς», απαντά με την χαρακτηριστική ντόπια προφορά ο μαγαζάτορας στις ερωτήσεις μιας γριούλας από το απέναντι μπαλκόνι, που φαίνεται πως ανησύχησε από την απροσδόκητη μεσημεριανή φασαρία των νέων.
Και πράγματι έτσι ήταν. Μια παρέα φοιτητών είχαν πάρει το πτυχίο τους εκείνη τη μέρα, λίγες ώρες πριν, στη σχολή τους, μπροστά στις οικογένειες τους, τους φίλους και γνωστούς τους, τους καθηγητές και συμφοιτητές τους. Και μετά είπαν να βγουν, να θυμηθούν τα παλιά, να πιουν και να έρθουν στον νου αναμνήσεις των χρόνων που πέρασαν, των φοιτητικών τους χρόνων. Να γλεντήσουν για την απόκτηση του χαρτιού, την επιβράβευση των κόπων τους, αλλά να γλεντήσουν και την συνάντηση τους, μετά από αρκετό καιρό όλοι μαζί.
«Ρε παιδιά θα πούμε κάτι ή θα καθόμαστε έτσι σαν…;»,
ακούστηκε η φωνή του Γρηγόρη, και συνέχισε
«ρε μάστορα πιάσε και τέσσερα τσιπουράκια για αρχή και βλέπουμε όταν έρθουν και οι γυναίκες», είδε την αμηχανία που επικράτησε για λίγο και με την ζωηράδα που τον διακρίνει ήθελε να ανεβάσει λίγο το κέφι.
Ο Γρήγορης είναι νησιώτης, Αιγαιοπελαγίτης, δεν μπορεί την σιωπή, είναι έξω καρδιά, το ίδιο είχε κάνει και τότε, στην πρώτη συνάντηση, είχε σπάσει τον πάγο, είχε κάνει την αρχή. Τώρα θα έβγαζε και τον άσσο απ’ το μανίκι του, ξεκίνησε λοιπόν κι ένα τραγούδι, «βάλτε στο τραπέζι δυο ποτήρια…» που δεν άργησε να τον «στηρίξει στο έργο του» κι ο Αχιλλέας, ο οποίος αντίθετα με τον Γρήγορη είναι βουνίσιος ,πιο ευαίσθητος και λίγο πιο κλειστός χαρακτήρας, αλλά επίσης μερακλής και φιλότιμος. Οι δυο τους μαζί ποτέ δεν άφηναν την ευκαιρία να τραγουδήσουν τα αγαπημένα τους ‘άσματα’. Πόσα βράδια δεν ξημέρωσαν με ακούσματα που μένουν χαραγμένα στο νου και σαν από παλιό γραμμόφωνο σιγοπαίζουν συνέχεια στ’ αυτιά τους.
Απ την γωνιά ξεπρόβαλαν δυο κοπέλες, ήταν η Έλλη και η Ξανθίππη, κι ο Αλέξανδρος που τις κατάλαβε αν και ήταν ακόμη λίγο μακριά, σηκώθηκε, ανέβηκε στο τραπέζι και ως πειραχτήρι που είναι, ανήγγειλε τον ερχομό τους στους υπολοίπους. «Κύριοι με μεγάλη συγκίνηση σας αναγγέλλω πως γυναίκες μάς κάνουν την μεγάλη τιμή να κινούνται προς το τραπέζι μας… Κυρίες μου, καλωσήρθατε στην παρέα μας». Ο Αντώνης γύρισε με ευχαρίστηση και είδε πως ερχόταν επιτέλους η Έλλη. Τόση ώρα περίμενε να την δει και να την σφίξει στην αγκαλιά του. Είχαν ενάμιση μήνα να βρεθούν και το πρωί στη σχολή έπρεπε να είναι συγκρατημένοι μπροστά στους γονείς της Έλλης, που δεν ήξεραν ακόμη και πολλά για την σχέση τους.
«Πιάσε άλλα τρία καραφάκια κυρ Κώστα», ακούστηκε ο Περικλής, ο πότης της παρέας, ποντιακής καταγωγής, μερακλής κι αυτός, πάντα πρόθυμος να οργανώσει καλά τσιμπούσια με ρετσίνα και καλό φαγητό.
«Έφτασεεε» ακούστηκε ο μαγαζάτορας από μέσα.
«Άντε ρε κορίτσια, που είστε; Ο Αντώνης εδώ έλιωσε από την αναμονή», συνέχισε γελώντας και πειράζοντας τον Αντώνη ο Περικλής.
«Ε, δεν καταλαβαίνετε τώρα, γυναίκες, έπρεπε να ετοιμαστούν, να φτιαχτούν, να πουν λίγο και τα δικά τους… Ίσως να έχασαν και το δρόμο!», πετάχτηκε ο Οδυσσέας, ο άλλος νησιώτης της παρέας, αλλά εντελώς διαφορετικός από τον Γρηγόρη. Ευγενικός και ευαίσθητος, του άρεσε πάντα να πειράζει τις κοπέλες.
«Σώωωπα μωρέ», έκανε με νάζι η Έλλη, η οποία πάντα δεχόταν τα πειράγματα και απαντούσε με χαμόγελο και την ευγένεια που την διακρίνει,
«Γεια σας ρε παιδιά» ακούστηκε και η Ξανθίππη «και συγγνώμη για την καθυστέρηση» είπε απολογούμενη προς τον Περικλή, «έπρεπε να περάσω λίγο από το σπίτι πρώτα γι αυτό αργήσαμε».
«Την Ελένη πού την παρατήσατε; Την ξεχάσατε σπίτι;» Ρώτησε με σοβαρό ύφος ο Λεωνίδας, συνεχίζοντας την πλάκα που ξεκίνησε ο Οδυσσέας. Ο Λεωνίδας, παιδί της πόλης, ήταν ο οργανωτής των πάρτι και των εκδρομών, δεν άφηνε την ευκαιρία για πείραγμα και αστεία να πάει χαμένη.
«Άσε που μπορεί να έπεσε και σε καμία τρύπα στο δρόμο», συνέχισε στο ίδιο τέμπο και ο Διονύσης, ο μάγειρας της παρέας, λάτρης του ξένου ρεπερτορίου, ερχόταν σε «αντίθεση» με τα μουσικά γούστα των «λαϊκών βάρδων» της παρέας, αλλά πάντα επιτυγχανόταν η χρυσή τομή, και μπορώ να πω πως αρκετές φορές πέρασε στην απέναντι όχθη. Βλέπετε το κάλο λαϊκό ελληνικό τραγούδι δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. (Εκτός από μερικές εξαιρέσεις….)
«Θα έρθει σε λίγο με την Μυρτώ και την Αλκμήνη, πέρασε από το σπίτι να τις πάρει. Και σταματήστε επιτέλους το δούλεμα, πάλι τα ίδια ξεκινήσαμε, αμάν αυτή η όρεξή σας, καλά ησυχάσαμε λίγο καιρό», απάντησε αμυνόμενη στην «επίθεση» η Ξανθίππη.«Εντάξει ρε κοπέλα μου, υπομονή, τελευταία φορά που θα μας υποστείς, μετά θα μας χάσεις και να δω τι θα κανείς χωρίς τα πειράγματά μας», της είπε ο Αλέξανδρος, «εδώ μας άντεξες τέσσερα χρόνια....».

Οκτώβριος 1999

Ήταν Οκτώβριος πριν από εννέα χρόνια. Οι πρωτοετείς τότε φοιτητές είχαν έρθει στην επαρχιακή πόλη, είχαν ψάξει για στέγη και είχαν τακτοποιηθεί στις νέες τους κατοικίες, ξεκινώντας έτσι ουσιαστικά την νέα τους ζωή. Οι περισσότεροι από αυτούς ουσιατικά για πρώτη φορά θα έμεναν μακριά από τις οικογένειες τους,από τα σπίτια στα οποία είχαν μεγαλώσει.
Η μοίρα τους έφερε όλους στην ίδια πόλη, στο ίδιο τμήμα. Μαζί θα ξεκινούσαν την φοιτητική τους ζωή. Μια κοινή πορεία για ένα τσούρμο αγνώστων που στην πορεία θα γινόταν φίλοι, αδέρφια, μια οικογένεια....


υ.γ.: Τα πρόσωπα και οι καταστάσεις είναι φανταστικά.
Οποιαδήποτε ομοιότητα με την πραγματικότητα είναι απλώς τυχαία.

16 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

τα μαθητικά/φοιτητικά χρόνια μοάζουν τα πιο δύσκολα, μα είναι τα πιο ξένοιαστα...

Hfaistiwnas είπε...

Αλήθεια είναι φανταστικά; Μου είναι οικεία.. κάπως έτσι τελειώσαμε όλοι..
μου έρχονται ξανά όλα..

tovenito είπε...

και τι δεν θα έδινα να γυρνούσα ξανά στα φοιτητικά χρόνια. θα άλλαζα πολλά πράγματα..θα έκανα περισσότερα..

και δυστυχώς αυτό το στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε μάλλον δεν ισχύει.
άλλοι παντρεύονται, άλλοι φεύγουν για δουλειές, άλλοι γυρίζουν στα μέρη τους.

τα 4 καλύτερα, πόσο γρήγορα περνούν;

Fotis_P. είπε...

και είναι αυτή η ξεγνοιασιά φίλε b|a|s|n\i/a που κάνει τα δύσκολα εύκολα. που μας βοηθάει να βλέπουμε τη ζωή και τις δυσκολίες με άλλο μάτι, να προσπερνάμε...

κάπως έτσι συνταξιδιώτη Hfaistiwna... όχι ακριβώς έτσι.:-)
μα ίδιο είναι το συναίσθημα όλων.

γκαρντάσι tovene592 βρισκόμαστε, όταν το θελήσουμε και το επιζητήσουμε, όσοι μπορούμε, κι όσοι το θέλησουμε.
απλώς ποτέ δεν θα είναι όπως τότε.
είπαμε η ξεγνοιασιά εκείνων των χρόνων δεν θα επιστρέψει.
προσπαθούμε απλώς να ξεκλέβουμε στιγμές όπως τότε, για να παίρνουμε δύναμη για την συνέχεια.

υ.γ.: Αν ξαναγυρνούσα θα έκανα σίγουρα περισσότερα....χρόνια να τελειώσω :-) 4 δεν φθάνουν τελικά!

Να στε καλά.
Καλό κυριακάτικο απόγευμα.

Είδωλο είπε...

Το ποστ σου το διαβασα αρχικα απο το Reader, το μονο που θα σου αφιερωνα ειναι το τραγουδι που εχεις ηδη βαλει να παιζει.

Fotis_P. είπε...

oyranako σ ευχαριστώ και σου ανταποδίδω την αφιέρωση.

brainwaves είπε...

Μα εγώ θα έδινα τα πάντα να γινόμουνα
πάλι παιδί λίγο να βρισκόμουνα
στις ίδιες τάξεις, στα ίδια θρανία
με τους συμμαθητές μου να κάνω αστεία
και τους καθηγητές που κοιτάζουν καχύποπτα
τα μαθητικά τα χρόνια δεν τ' αλλάζω με τίποτα...

Με τίποτα!

SDRyche είπε...

Φοιτητικά χρόνια. Ίσως η καλύτερη περίοδο της ζωής μου. Πάντως δε θα άλλαζα τίποτα. Ούτε τα καλά ούτε τα κακά. Γιατί είχε απ' όλα. Τα χρόνια έφυγαν αλλά οι άνθρωποι έμειναν.
Καλησπέρα και καλή εβδομάδα.

ΥΓ: Κάτι μου λέει ότι οποιαδήποτε (πιθανή) ομοιότητα με την πραγματικότητα είναι εσκεμμένη. ;)

Dr_MAD είπε...

τα φοιτητικά τα χρόνια... ααααχ

μαθαίνεις τα όριά σου, τον εαυτό σου και μετά "κόβεις" από την ελευθερία σου

PS. πού είναι το mail σου? πώς θα συνεννοηθούμε? ΣΤΕΙΛΕ!

mahler76 είπε...

πολύ συγκινητικό...καλημέρα

ioannis_the_great είπε...

Ax τι μου θύμισες τώρα. Δυστυχώς εκείνα τα χρόνια δεν επανέρχονται και ούτε μπορείς ευκόλα να βρεθείς με όλους μαζί.
Δεν ξεχνώ τη Λάρισα
Δεν ξεχνώ τους φίλους.
Δεν ξεχνώ τις κρασοκατανύξεις
Δεν ξεχνώ την ανεμελιά
Θέλω να θυμάμαι αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να αναπολώ , να μελαγχολώ ή να ευχαριστώ το θεό που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και βίωσα κάποιες ωραίες καταστάσεις

Spy είπε...

Eγώ νιώθω λίγο "ξένος" τώρα, διότι δεν υπήρξα ποτέ φοιτητής (τουλάχιστον με την κλασσική έννοια). Ένα μεταπτυχιακό αποφάσισα να κάνω στα 32 μου, αλλά δεν είναι το ίδιο.
Σας ζηλεύω.
Όμορφα...

Fotis_P. είπε...

εξ Αθηνών γκαρντάσι brainwaves, είχα να διαλέξω μεταξύ του άσματος της Βίσση και του "χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτυα".
προτιμήσα το δεύτερο μιας και ήταν πιο κοντά σ αυτό που ήθελα να εκφράσω.
Παρ'αυτά ...με τίποτα!

φίλε SDRyche από οτι διαπιστώνω, μάλλον η καλύτερη περίοδο της ζωής όλων μας.
ελικρινά αυτό που κυρίως μετράει -ίσως περισσότερο κι από το ίδιο το πτυχίο- είναι αυτοί οι άνθρωποι που έμειναν. Κι αυτά τα καλά και τα κακά που μας άνδρωσαν και μας έκαναν -ώς ένα ποσοστό- αυτό που είμαστε σήμερα.

ΥΓ: χμμμ ωραία τυπάκια! Και με κληρονομικό χάρισμα! ;)

γκαρντάσι mad Μια στάση στο δρομολόι της ζωής μας...από τις πιο μεγάλες και τις πιο ενδιαφέρουσες.
υ.γ.: sorry νόμιζα πως εμφανιζόταν στο προφίλ μου, επανορθώνω άμεσα.

συνταξιδιώτη mahler76 για να συγκίνησε σημαίνει ότι άγγιξε ευαίσθητη χορδή σε έναν άνθρωπο με ευαισθησίες.

ioannis_the_great, συγχωριανέ στην πρωτεύουσα του κάμπου, οτι κι αν σου θύμισα εύχομαι να το χάρηκες. Εκείνα τα χρόνια δεν θα επανέλθουν μα αυτό που έχει μείνει μέσα μας είναι τόσο δυνατό.
Ίσως να μην μπορούμε επίσης να βρεθούμε ευκόλα με όλους μαζί, μα όταν το θελήσουμε και το επιδιώξουμε μπορούμε.
Επιστρέφω συχνά στη Λάρισα.
Συναντώ συχνά τους φίλους.
όχι όλους, όχι όσα συχνά θα ήθελα.
μα το προσπαθώ.
είναι οι βιταμίνες μου, η αλλαγή στην ρουτίνα της καθημερινότητας.

Σου εύχομαι πάντα να θυμάσαι με χαμόγελο και να ευχαριστείς το θεό.


Κύριε Spy δεν θα μπορούσατε να είστε ένας "ξένος", βάλτε κάτι από τις πιο Όμορφες εμπειρίες της ζωής σας, τις πιο ζεστές γνωριμίες σας, τα πιο πρωτόγνωρα συναισθήματα, τις πιο δυνατές σας στιγμές και έχετε μια γεύση από φοιτητικά χρόνια...

Καλησπέρα σε όλους σας, από μια Νύφη του Θερμαϊκού που ετοιμάζεται να λουστεί στο φως της φθινοπωρινής Πανσελήνου.
να στε όλοι καλά.

SDRyche είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Είπες "ως ένα ποσοστό". Θα έλεγα ώς ένα ΠΟΛΥ μεγάλο ποσοστό. Τουλάχιστον για μένα. Μπορεί να παίζει το ρόλο του το γεγονός ότι σπούδασα εκτός Αθηνών. Μαθαίνεις πολλά όταν από τα 18 σου βρίσκεσαι μόνος σου, ξένος σε μια ξένη πόλη.
Σταματάω γιατί θα με πιάσει νοσταλγία.
Καλό βράδυ. Φεγγαρόλουστο ;)

brainwaves είπε...

mad? halias? Πού θα πάτε χωρίς εμένααααα;;; :-)))

Fotis_P. είπε...

brainwaves Η πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλους.
Mad που θα πάμε είπαμε?;))

και με μένα έτσι ακριβώς φίλε SDRyche. κι εγώ κερδίζοντας χρονιά ήμουν 17 όταν κλήθηκα να "αντιμετωπίσω" την αλλαγή.
δόξα το Θεό νομίζω πως τα κατάφερα και κέρδισα πολλά.
υ.γ.: τελικά είμαι τόσο αναίσθητος που δεν νοσταλγώ? ώρες ώρες νομίζω πως απλώς κάνουμε ένα διάλειμα.
μαλλόν ξεγελιέμαι... :))

Ζω...

Ζω...
Θεσσαλονίκη (photo by Tovene592)